onsdag 21 november 2012

Galen i kartor

Bild på Drottninggatan, Stockholm i WhatWasThere

Jag har alltid varit fascinerad av kartor. Känslan av att hålla i en karta är speciell, men numera finns de verkligt hisnande upplevelserna på internet. Här handlar det inte längre bara om kartor i vanlig bemärkelse utan möjligheter att ge sig ut och resa fastän man sitter kvar i soffan i vardagsrummet.

Det finns flera applikationer på nätet som kombinerar gamla foton och kartor, men den bästa som jag har sett  är What Was There som bygger på Google Maps. Här läggs det gamla fotot ovanpå det moderna och man kan se hur staden (för det är naturligtvis mest större städer det handlar om) har förändrats. Det här kan t ex vara en utmärkt start om man vill ha en diskussion med eleverna omkring historisk förändring och hur det är idag jämfört med när farfar eller farfars far var barn. Webbplatsen är på engelska, men det har ju inte någon större betydelse eftersom det handlar om bilder.

Det är fler och fler webbplatser som gör precis som What Was There, dvs utgår från Google Maps för att skapa något eget. Du och dina elever kan också göra en alldeles egen karta. Här är en kort introduktionsfilm till hur det går till.

Oavsett om man vill se den moderna gatuvyn i New York eller hur det ser ut längst med vägarna i inre Norrland är Google Maps gatuvy helt suverän. Ta tag i den gula gubben och dra honom till det plats som du vill titta på. Det finns också många bilder kopplade till verktyget. Du hittar dem genom att föra gubben till någon av de blå rutorna som kommer fram när du börjar dra in honom över kartan. Kartorna är uppladdade av olika personer på en webbplats som heter Panoramio. Bilder därifrån finns både på Google Maps och Google Earth. Utforska främmande och spännande platser tillsammans!






Just Google Earth har nog många lärare stött på och använt. Det är ett underbart sätt att se jordklotet, både på långt håll och mycket, mycket nära. Det finns otroligt många bra tips på hur man kan använda Google Earth i undervisningen, men en bra introduktion finns på Multimediabyrån. Google Earth måste till skillnad från de verktyg vi sett på hittills laddas ner och installeras.





Det finns lokala och regionala s k GIS-projekt, dvs sätt att presentera geografisk information på ett lättillgängligt sätt. I Ödeshögsområdet är det InfoVisaren (KÖBYT-GIS) som gäller. Den här webbplatsen kräver lite mer av användaren, men ger mycket lokal information.





Sist, men inte minst, går det ju också utmärkt att använda datorn och internet för att träna kartkunskapen. Programmet Seterra, som bäst laddas ner och installeras även om det också finns en online-version, webbplatserna Webbmagistern och Liber Columbus (tack Johan Collberg för tipset) är tre bra, gratis applikationer som var och en har sina fördelar. För den som använder Smartboard och hinner lägga ner lite mer jobb går det ju också att använda s k hot spots i programmet Notebook, dvs man kan göra sin egen interaktiva karta. Här under finns en enkel beskrivning av hur du gör.

 /Hans


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar